Washington University School of Medicine / Barnes-Jewish Hospital Siteman Cancer Center

1 2 3 4 / 4

The WUSM/BJH New Siteman Cancer Center will be a new landmark home for unparalleled patient service, multi-specialty cancer care, and thriving research.

A new 657,000-square-foot ambulatory care center for Siteman Cancer Center at Barnes-Jewish Hospital and Washington University School of Medicine. The School of Medicine-led joint project with BJC HealthCare is located at the corner of Forest Park and Taylor Avenues. The nine-story building will feature 238,560 square feet of occupied medical space and a 243,250-square-foot parking garage.

Connected to the Washington University Medical Campus by a pedestrian link, the ambulatory cancer center will feature 96 exam rooms; 88 infusion bays; radiology, breast imaging and chemistry laboratory departments; 430 parking spaces above the main lobby on floors two through four; and a three-bay loading dock in the lower level. This project is the latest addition to the medical campus that continues to expand east into St. Louis’s Central West End.

A lower level will accommodate back-of-house operations such as mechanical and electrical rooms and a loading dock. The first floor will include the main lobby, a multispecialty clinic, retail pharmacy, boutique and conferencing space. Floors two, three and four comprise the parking structure. Floor four will offer an enclosed walkway to the rest of the Washington University Medical Campus. Floors five and six will house 88 all-private infusion bays, 44 on each floor, as well as multidisciplinary exam rooms, an infusion pharmacy, hematology and chemistry labs, phlebotomy suites and staff support spaces. Floor five occupants will be able to see two roof gardens to the north and south. Floor eight is another clinical space where most of the imaging – MRIs, CTs, PET CTs and more – will be performed along with additional exam rooms. Floors seven and nine will be shell floors for future use. The penthouse will house large mechanical equipment and elevator machinery. Patient drop-off areas are being constructed at street level and each of the three parking levels.  

The design and construction of the exterior curtain wall is unique to the building’s purpose and helps disguise the three floors of parking. The design focus is DNA strands (constructed from vertical metal fins) which are depicted in Siteman’s signature blue. Depending upon how the sunlight hits the strands, they’ll be dynamic.

A guiding principle in the interior design of the new cancer treatment facility is making it a hospitality-like atmosphere for patients and family members. Soft seating areas on the clinical floors will accommodate patients who prefer their privacy as well larger group seating areas for those who prefer to have their loved ones near them as they undergo infusion. Large expanses of windows line the open waiting areas on all three clinical floors to welcome patients and their families.

All radiation oncology services will remain in the existing Siteman building, within walking distance of the new ambulatory oncology care building.

In each clinic, there’s a team room to allow multiple physicians from all disciplines – radiologists, pathologists, chemistry laboratory technicians, social workers and others – to come together and collaborate on a patient’s care. The goal is to prevent cancer patients from having to travel to multiple locations to receive the care they need.

Clayco and TW Constructors are collaborating with architecture firms Lawrence Group and Perkins Eastman to successfully complete this large-scale project slated to open in summer 2024.


Carbon Reduction

An embodied carbon reduction of approximately 16% vs the Carbon Leadership Forum (CLF) 2021 baseline was realized. Quantitatively this is representative of 4.2M kg CO2e. These results represent both a baseline from which WUSM can judge future projects and a call to action for regional material suppliers.

The results can be separated into major building sectors – Structure, Enclosure, and Finishes. Enclosure and finishes each realized an approximate 25% reduction vs the CLF 2021 Baseline, while the structure realized a 14% reduction. Emissions associated with the production of structural materials (concrete and steel) are proportionally high in relation to other categories. Thus, this translates to an overall building reduction of 16% from the CLF 2021 Baseline.


Beyond These Walls

Jobsite Tour

Our WUSM/BJH New Siteman Cancer Center project team hosted and offered a jobtour to the The Village. The Village is one of the Juneteenth Award Recipient from 2022 and their mission is to provide a foundation that will lead black boys to evolve into prosperous adult men who support their families, contribute positively to their community; connect with their own spiritual self; and give from a place of merit. The Village has since sent feedback of how much the young men enjoyed the tour and can’t stop talking about the experience.

KIDstruction

Our Siteman Cancer Center jobsite at Barnes-Jewish Hospital and Washington University School of Medicine had the pleasure of hosting a Kidstruction event. Henry, Kidstruction’s 2022 Patient Ambassador, and his parents were in attendance. Henry did a fantastic job speaking to the crew, asking excellent questions, and even helped us raffle off some great safety prizes for our safety lunch.

Clayco NOW Jobsite Tour

Our Clayco Network of Women (NOW) group hosted a jobsite tour to our Siteman Cancer Center project in St. Louis. This project is the latest addition to the medical campus and will feature 238,560-square feet of medical space, allowing 200,000 new patients to be treated a year.

Holiday Cheer

In December 2021, James Schork, Laborer Foreman at Clayco, handed out candy to staff and passersby spreading some holiday cheer at our Washington University School of Medicine / Barnes-Jewish Hospital Siteman Cancer Center jobsite.

CLIENT

Washington University School of Medicine and BJC Healthcare

LOCATION

St. Louis, Missouri

SIZE

659,000 SF

KEY FACTS

  • Architect: Perkins Eastman / The Lawrence Group

INTEGRATED BY DESIGN