CORTEX One Multi-Tenant Laboratory Facility

1 2 3 4 / 4

Sustainable building practices were key to the delivery of this deign-build project, which included using finishes and materials with low volatile organic compound (VOC) levels to reduce air pollution.

Clayco and Lamar Johnson Collaborative provided design-build services for the first building in the Center of Research, Technology and Entrepreneurial Expertise (CORTEX) bioscience district. The three-story, 177,000-square-foot facility is located within a bioscience district designed to encourage small biotech manufacturing companies to market. The facility features a three-story atrium within a new office space, state-of-the-art wet and dry laboratories for research and development, and small manufacturing units for use of the tenants.

CORTEX One

The facility’s design and construction addressed the needs of biotech companies by incorporating a number of core and shell features. The building’s floor slabs were designed to allow future installation of vibration-sensitive equipment.

CORTEX One

The building’s north façade features contemporary cantilevered glass.

CORTEX One

The south façade consists of site-cast concrete wall panels set at varying angles. A dramatic three-story atrium lobby is warmly finished in stone, wood and fabric.

Sustainable building practices were key to the delivery of this project, which included using finishes and materials with low volatile organic compound (VOC) levels to reduce air pollution. During construction, the collection and recycling of construction waste diverted more than 75 percent of the waste from landfills. Recycled rebar, steels studs, structural steel, tile, glass and drywall accounted for nearly 20 percent of materials in the core and shell. Locally sourced materials from within a 500-mile radius drastically reduced transportation emissions. To reduce light pollution to the immediate neighborhood, 90 percent of the building utilizes natural light. An environmentally efficient irrigation system for landscaping was implemented along with a soil water evaporation monitoring system to help reduce water usage.

CORTEX Community

Cortex is providing state-of-the-art facilities to hatch some of the nation’s most promising technological advances. Cortex offers customizable lab and office space, proximity to world-class research institutions, availability of a highly-trained workforce, and access to venture capital…all surrounded by amenity-rich urban neighborhoods.

For more information on the Cortex District, visit our Cortex Innovation Community story.

CLIENT

CORTEX

LOCATION

St. Louis, Missouri

SIZE

165,000 SF

KEY FACTS

  • Architect: Lamar Johnson Collaborative
  • Delivery Type: Design-Build

AWARDS

St. Louis Construction News & Review – 2006 Regional Excellence Awards

Riverfront Times – 2006 Best New Building

DBIA Mid America Chapter – 2006 Design-Build Awards Best Private Sector Building Over $15 Million

Concrete Council of St. Louis – 2006 Quality Concrete Awards

St. Louis Council of Construction Consumers – 2006 Best Practices Awards

Tilt-Up Concrete Association – Tilt-Up Achievement Awards Institutional Division

INTEGRATED BY DESIGN